Eminim ki bir çoğunuz alkalin pillerin tekrar şarj edilebildiğiniz bilmiyordu benim gibi.
Bu sitedeki yapılan elektronik devre ile alkalin pilleri belli şartlar altında şarj etmek mümkün.
Alkalin pillerin şarj edilmesi ile ilgili bir sayfa bağlantısı da burası :Sevgili Misafir. Üye olmadan linkleri göremezsin Üye olmak için tıklayınız
Önemli bir uyarı; Alkalin pilleri gözetim altında şarj etmek gerekir, oluşabilecek bir olumsuzluk durumunda anında müdahale etmeniz gerekmektedir. Ve tabii ki bu projenin yapılması sırasında oluşabilecek tüm zarar, yarar size aittir.
Bu şarj sırasında elektronik devre elemanları gereğinden fazla ısınabilir, ayrıca alkalin piller şarj sırasında hidrojen açığa çıkartırlar ki bu da parlama yapabilir. Ayrıca bu pilleri şarj ederken maksimum voltajın pil in kapasitesinin %10 fazlası olması gerekir. Örneğin 2 adet seri bağlı AA kalem pil i şarj ediyorsak maksimum voltaj 3,0 + 0,3 = 3,3 V olmalıdır.
Gelelim adımlara,
İhtiyaç duyulanlar;
12 V, 200 mAh lik güç adaptörü,
1N4004 Diyod,
15 Ohm 1/4 Wlık direnç,
LM317T Voltaj Regülatörü,
Şarj edilecek piller için uygun pil tutucuları (battery holder)
Yukarıdaki devre elemanlarını aşağıdaki şemaya göre tercihen delikli kart üzerine monteliyoruz.
Bu şemaya göre dizdikten sonra LM317T devresi çok ısınacağı için üzerine soğutucu aluminyum parça takviyesinde bulunmakta fayda var, hatta bu devrenin üzerine minik bir fan bile eklenebilir.
Sevgili Misafir. Üye olmadan linkleri göremezsin Üye olmak için tıklayınız
Sevgili Misafir. Üye olmadan linkleri göremezsin Üye olmak için tıklayınız
Sevgili Misafir. Üye olmadan linkleri göremezsin Üye olmak için tıklayınız







Alıntı ile Cevapla
